De katholieke Kerk in Nigeria beweert dat de christenen in hun land het slachtoffer zijn van een proces van etnische zuivering door toedoen van de Fulani-moslims met medeplichtigheid van de staat.
Tijdens een door Kerk in Nood georganiseerd webinar bevestigden verschillende sprekers, waaronder een Nigeriaanse bisschop en priesters, dat het geweld dat het land al enkele jaren teistert, niet alleen te wijten is aan ‘botsingen’ over land tussen moslimherders en christelijke boeren.
“Het gaat niet alleen om herderseconomie. Voor mij is dit een godsdienstoorlog,” zegt bisschop Wilfred Anagbe van het bisdom Makurdi in Benue State.
“Ze hebben een agenda en dat is de islamisering van dit land. En ze doen het, zorgvuldig alle christenen uitroeien en hun gebieden bezetten. Als het om herders gaat, waarom dan mensen doden en waarom hun huizen platbranden?” vraagt hij.
Johan Viljoen, directeur van het Denis Hurley Peace Institute in Zuid-Afrika, dat zich inzet voor vrede, democratie en rechtvaardigheid en de gewapende aanvallen van de Fulani in het zuidoosten van Nigeria bestudeert, spreekt van een “gecoördineerde en goed geplande bezetting. Dit alles gebeurt onder de dekmantel van Miyetti Allah, waarvan president Buhari de beschermheer is,” zegt hij, verwijzend naar een organisatie die beweert op te komen voor de rechten van de Fulani herders.
De grote betrokkenheid van de staat is een van de redenen waarom de strijdkrachten terughoudend zijn geweest om in te grijpen en het geweld onder controle te houden. “Ik denk niet dat het leger iets probeert op te lossen. Ze proberen het zelfs aan te moedigen,” zegt Johan Viljoen, die terugdenkt aan een recente fact-finding missie in Nigeria waarbij het personeel van zijn instituut om de vijf kilometer werd tegengehouden door soldaten, allemaal Fulani, die dreigend optraden en hun geweren richtten. “Na jaren van geweld is nog geen enkele Fulani berecht voor het geweld,” voegt hij eraan toe.
Mgr. Wilfred Anagbe benadrukt dat “de strijdkrachten onder de directe controle van de president staan en dat bovendien alle militaire chefs van de marine, de luchtmacht en de politie moslims zijn”.
Volgens officiële cijfers zijn de afgelopen jaren bij deze golf van geweld ongeveer 3.000 mensen om het leven gekomen, maar mensen ter plaatse zeggen dat het cijfer wel eens 36.000 zou kunnen zijn, met nog veel meer ontheemden, behoeftig en diep getraumatiseerd door hun ervaringen. Terwijl vele ngo’s de gevarenzones verlaten, zijn de katholieke Kerk en haar instellingen, waarmee Kerk in Nood nauw samenwerkt, de enige betrouwbare alternatieven om hulp te verlenen aan mensen in nood.
Vertegenwoordigers van de Kerk doen een beroep op het Westen om te helpen door hulp te verlenen, maar ook op andere manieren: “Je moet het discours veranderen; je kunt niet het verhaal van de Nigeriaanse regering volgen,” zegt pater Remigius Ihyula, ook uit het bisdom Makurdi. “Ze hebben protégés geplaatst in ambassades over de hele wereld, zodat ze de leugen kunnen verspreiden dat er niets aan de hand is,” klaagde hij tijdens het door Kerk in Nood georganiseerde webinar.
Pater Joseph Fidelis van het bisdom Maiduguri verklaarde dat het irritant is te horen spreken over ‘botsingen’ of ‘conflicten’ tussen tegenover elkaar staande groepen. “Het is geen botsing; het is een langzame genocide. Het verdrijven van mensen van hun voorouderlijk land, hen beroven van hun middelen van bestaan en hen afslachten is een vorm van genocide.”
Nigeria is het dichtstbevolkte land van Afrika. Er zijn geen officiële cijfers, maar naar schatting zijn er evenveel moslims als christenen, waarbij de moslims in het noorden overheersen en de christenen in het zuiden. Het geweld heeft zich over heel Nigeria verspreid en bedreigt de stabiliteit in het hele land.