Afgelopen week organiseerde Kerk in Nood wereldwijd haar ‘Red Week’. Zo wil de organisatie de aandacht vestigen op vervolgde christenen en vrijheid van godsdienst in de wereld. Enkele honderden gebouwen, van Sydney in Australië tot Parijs in Frankrijk, werden rood verlicht tijdens de ‘Red Week’. Duizenden mensen namen deel aan Missen, gebedswaken, processies, conferenties, concerten en andere initiatieven om vervolgde christenen te gedenken en om hun stem te verheffen ter verdediging van de vrijheid van godsdienst.
Deze verdediging blijkt nog steeds ontzettend belangrijk, want uit het meest recente rapport over Vrijheid van Godsdienst in de Wereld bleek dat er in vele landen een achteruitgang van godsdienstvrijheid plaatsvond. Volgens het rapport leeft twee derde van de wereldbevolking in landen waar de godsdienstvrijheid ernstig wordt geschonden. Deze aantallen nemen alleen maar toe en dergelijke schendingen komen bijvoorbeeld voor in 42% van alle Afrikaanse landen, waarvan Nigeria en Mozambique slechts twee opvallende voorbeelden zijn.
Thomas Heine-Geldern, uitvoerend voorzitter van Kerk in Nood, zegt dat de ‘Red Week’ “een duidelijke boodschap van solidariteit aan vervolgde christenen over de hele wereld is. Het is een manier om een stem te geven aan onze projectpartners, zij die op tragische wijze zijn getekend door de gevolgen van vervolging”. “Voor ons”, gaat hij verder, “is de vrije uitoefening van godsdienst een van de pijlers van de liberale democratie. Elke vorm van discriminatie op grond van religieuze overtuiging moet resoluut worden afgewezen.”
Om de vervolging omwille van geloof meer in de kijker te zetten, nodigde Kerk in Nood België/Luxemburg priester Gideon Obasogie van Nigeria uit. Hij getuigde op woensdag 24/11 en donderdag 25/11 over de vele aanslagen van Boko Haram in zijn bisdom Maiduguri en liet een grote indruk achter op alle genodigden. Ook twee priesterstudenten, die aan de KU Leuven studeren met een beurs van Kerk in Nood, kwamen getuigen over hun belevingen met betrekking tot vrijheid van godsdienst in hun eigen landen (India en Ghana).
Na elke getuigenis was er telkens een gebedsmoment waarop alle genodigden samen met de priester(s) rond een wereldkaart over christenvervolging stonden en samen konden bidden voor alle christenen die in nood verkeren overal ter wereld.
Daarnaast kwamen er enkele journalisten naar het secretariaat van Kerk in Nood om priester Gideon te interviewen, waarvan u twee artikels kan lezen op Kerknet en Cathobel en ook in KERK&leven en in Dimanche. Er werd ook een radio-interview opgenomen dat Kerk in Nood zal gebruiken voor haar programma’s op RCF en op Radio Maria. Ten slotte ging priester Gideon op vrijdag 26/11 voor in de Eucharistieviering in de kapel van het secretariaat, want gebed drukt de verbondenheid uit met de vele vervolgde christenen in de wereldkerk.
Priester Gideon wil graag de weldoeners persoonlijk bedanken via deze video: