De verwoestende aardbeving van maandagochtend 6 februari 2023 heeft duizenden mensen in Zuid-Turkije en Noord-Syrië getroffen, waaronder veel christelijke gemeenschappen in Syrië die al met een moeilijke situatie te maken hadden na meer dan tien jaar oorlog, vervolging en, meer recentelijk, een verlammende financiële crisis.
Vele steden met een grote christelijke bevolking, zoals Aleppo, Homs, Lattakia en Hama, zijn zwaar getroffen. Projectpartners van Kerk in Nood hebben bevestigd dat sommige christenen op deze plaatsen dood of gewond zijn.
Een priester stierf toen de woonplaats van emeritus aartsbisschop van de Grieks-Melkitische katholieke Kerk in Aleppo, Jean-Clement Jeanbart, instortte. Mgr. Jeanbart zelf, een voormalige projectpartner van Kerk in Nood, kon net aan de dood ontsnappen en wordt verzorgd in het ziekenhuis.
Er zijn ook meldingen van structurele schade aan sommige gebouwen, zoals aan de Syrisch-orthodoxe kathedraal van St. George in Aleppo, de kerk van de franciscanen in Lattakia en het door Kerk in Nood gesteunde “Christian Hope Center”.
“Alle andere projectpartners en lokale medewerkers van Kerk in Nood in Aleppo, Homs en Damascus stellen het goed”, aldus Regina Lynch, projectverantwoordelijke van Kerk in Nood internationaal, die oproept om te bidden voor de slachtoffers van deze natuurramp.
De Kerk in Syrië is geschokt door de catastrofe. Mensen worden opgevangen in kerkgebouwen, kloosters en scholen. Het regent en het is koud, dus ze kunnen niet buiten blijven.
“In minder dan een minuut heeft de aardbeving het leven van deze Syrische bevolking veranderd”, zegt de aartsbisschop van Homs, Jean Abdo Arbach. “De bevolking verkeert in een staat van absolute wanhoop en angst. Sommigen dwalen door de straten, op zoek naar familie en vrienden.”
Ook Mgr. Joseph Tobji, Maronitische aartsbisschop van Aleppo, heeft in een interview met Kerk in Nood uitgelegd dat velen niet naar hun huis kunnen terugkeren omdat het verwoest is of te instabiel geworden is. “De oorlog en de bombardementen van de afgelopen jaren hebben gebouwen al structureel zwakker gemaakt, waardoor iedereen voortdurend bang is voor ineenstortende gebouwen. Naast maaltijden, dekens en onderdak, zal de nood aan wederopbouw het hoogste zijn“, heeft hij eraan toegevoegd.
De projectverantwoordelijke voor Syrië van Kerk in Nood internationaal is reeds ter plaatse om informatie te verzamelen over de onmiddellijke behoeften van de lokale Kerk om specifieke noodhulp te kunnen sturen.
Ondertussen blijven we bestaande projecten ondersteunen zoals gaarkeukens, steun voor ouderen en medische hulp voor de Syrische christenen die nu in een nog grotere nood verkeren dan voorheen. Steun hen nu: Doe een gift | Kerk in Nood