20/03/2023 Leuven – De vreselijke getuigenissen over vervolging in heel Nigeria, met name van christenen in het noorden, zijn al een aantal jaren nieuws. Het bisdom Sokoto, dat grotendeels samenvalt met de grenzen van het zogenaamde islamitische kalifaat, is het middelpunt van de vervolgingen. Kerken, bedrijven en eigendommen van christenen worden in brand gestoken en vernietigd. Christenen wordt de toegang tot gebedshuizen ontzegd, met intimidatie en uitsluiting uit het openbare leven.
Het zijn echter de incidenten tegen mensen die het leven van het bisdom in het bijzonder hebben beïnvloed. Eén van die gebeurtenissen was de brutale moord op Michael Nnadi in januari 2020. De jonge seminarist kwam uit Sokoto en was naar het grootseminarie van Kaduna gekomen om priester te worden. Hij had de moed verzameld om zijn moordenaars op te roepen tot bekering van hun slechte wegen en daarvoor heeft hij de ultieme prijs betaald.
Daarnaast werden op 12 mei 2021 twee priesters, Mgr. Joseph Keke en pr. Alphonsus Bello, ontvoerd uit hun pastorie in Malumfashi. De eerste werd na drie weken gevangenschap vrijgelaten, maar priester Alphonsus werd nog diezelfde nacht op het terrein van de parochie vermoord.
Al deze incidenten, samen met tientallen andere in het hele land, vormen een ernstige uitdaging voor het geloof van de mensen. Terwijl de katholieke bisschoppenconferentie bezig is om in de nabije toekomst mogelijk een proces van zaligverklaring van de ‘Martelaren van Nigeria’ voor te leggen, willen Mgr. Matthew Hassan Kukah, de bisschop van Sokoto, en de gelovigen een initiatief in gang zetten om het geloof van de verontruste en rouwende christenen aan te moedigen en te verdiepen. “Het is werkelijk de vervulling van de uitspraak dat het bloed van martelaren het zaad is van het christelijk geloof”, schrijft de bisschop.
In plaats van weg te kruipen en toe te geven aan intimidatie of vernedering voelen de christenen zich juist gesterkt in hun geloof. De extreme situatie is een gelegenheid geworden, een zaadje, om de gelovigen bijeen te brengen om te bidden en om hun relatie met Christus te laten groeien. Zo kwam men, na bezinning en gebed, tot de beslissing om een plaats te maken waar men naartoe kan gaan, een plaats om zijn lijden te verenigen met het lijden van de Verlosser en om alles aan Zijn voeten te leggen. Zo ontstond het plan voor het herdenkingscentrum van martelaren onder de naam van de heiligen Alfons en Michaël.
Het centrum zal dienen als een plaats voor aanbidding en gebed voor de zaligverklaring van de martelaren, als een plaats voor de persoonlijke spirituele groei van de gelovigen, als een plaats om de gelovigen in de noordelijke staten van Nigeria bijeen te brengen voor jaarlijkse gebedswakes en als een licht voor het geloof van de komende generaties.
Het gaat om de bouw van een luifel aan de katholieke kerk St. Vincent Ferrer, Malumfashi, in het bisdom Sokoto. Met de hulp van weldoeners van Kerk in Nood kunnen gelovigen samenkomen in dit herdenkingscentrum van martelaren, gebouwd ter ere van de slachtoffers van de islamistische extremisten die stierven voor hun christelijk geloof.
Dit project is een getuigenis van hoe de dood van een seminarist, zoals die van het zaadje dat kiemt tot nieuw leven, leidt tot een stroom van gebed. “Deze oorlog zal op onze knieën worden gewonnen”, bevestigt Mgr. Oliver Dashe Doeme, bisschop van Maiduguri.
Help met uw gift het herdenkingscentrum van martelaren af te werken om zijn herinnering levend te houden en die van vele anderen die stierven voor ons geloof.
Bekijk hier de video van onze internationale vastencampagne 2023 voor Nigeria, waarin seminarist Pius Tabat vertelt hoe Michael Nnadi (18 jaar) na hun ontvoering werd vermoord omdat hij ook in gevangenschap het christelijk geloof verspreidde: (72) Vastencampagne 2023 (NIGERIA): Herdenkingscentrum van martelaren – YouTube
Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 141-00-00 Nigeria