Sierra Leone: een pastorie voor een nieuwe parochie

26/09/2023 Leuven – Sierra Leone heeft een pijnlijke geschiedenis achter de rug. De gevolgen van de burgeroorlog zijn nog steeds voelbaar. Tussen 1991 en 2002 vluchtte de helft van de bevolking en kwamen duizenden mensen om het leven. Armoede, werkloosheid en corruptie blijven de realiteit bepalen van dit West-Afrikaanse land, dat een van de armste ter wereld is. Daarnaast zijn er ernstige natuurrampen, de verwoestende ebola-epidemie tussen 2014 en 2016 en – zoals overal ter wereld – de coronapandemie.

Pastoor Emmanuel Francis Allie voor de gevaarlijke trappen van het vervallen appartementsgebouw.

Bijna 70 procent van de ongeveer 8 miljoen inwoners van Sierra Leone is moslim, en ongeveer 20 procent behoort tot de traditionele Afrikaanse religies. Katholieke gelovigen vormen een kleine minderheid, maar de Kerk wordt in de samenleving erg gerespecteerd omdat zij onder andere veel scholen beheert en onbaatzuchtig mensen helpt, ongeacht hun religieuze overtuiging. Maar de Kerk zelf is arm en de meeste priesters lijden zelf ook onder ontberingen.

Eén van hen is pastoor Emmanuel Francis Allie van de parochie van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand in Lakka, een district van de hoofdstad Freetown. Hij klaagt niet, al heeft hij daar alle redenen voor: hij woont, werkt en bidt in een totaal vervallen huis dat voortdurend onder water staat. Het dak lekt, als het regent vormt zich een meer op het terrein, de staat van de leidingen en de elektrische bedrading is hopeloos en de verrotte houten trappen dreigen in te storten. Ook is er veel lawaai. “Ik vind nooit de stilte die nodig is voor het geestelijk leven”, aldus de priester. Bovendien heeft iedereen van buitenaf toegang tot het pand, wat gevaarlijk is gezien de hoge criminaliteit. Het appartementsgebouw werd oorspronkelijk gebruikt als onderkomen voor slachtoffers van de burgeroorlog. Nu is het in zo’n slechte staat dat het onredelijk is om er te wonen.

De gelovigen hebben al geprobeerd hun pastoor te helpen, maar ze zijn zelf arm en kunnen alleen geld schenken door iets op te offeren. Het was voor de pastoor veel belangrijker om eerst een parochiekerk te bouwen voordat hij aan zichzelf dacht. Nu zijn de hulpbronnen uitgeput en heeft de economische crisis iedereen nog armer gemaakt. Ondertussen gaat het huis steeds verder achteruit door de regen en de zoute zeelucht.

Om een einde te maken aan deze nachtmerrie hebben wij 45.000 euro toegezegd voor de bouw van een nieuwe pastorie.

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid