21/11/2023 Leuven – De #RedWeek-campagne, georganiseerd door de internationale pauselijke stichting Kerk in Nood (ACN), vindt plaats van 19 tot 26 november, met als doel de aandacht te vestigen op het gebrek aan religieuze vrijheid en de uitdagingen waarmee vervolgde christenen in verschillende delen van de wereld worden geconfronteerd.
In een wereld die steeds meer wordt gekenmerkt door conflicten, kunnen de vervolging van christenen en de erosie van het universele recht op godsdienstvrijheid onopgemerkt blijven. Het doel van het initiatief van Kerk in Nood, dat onder meer monumenten en gebouwen over de hele wereld in het rood verlicht, is ervoor te zorgen dat deze niet worden vergeten. Veel nationale bureaus zullen ook evenementen organiseren om het bewustzijn over deze kwestie te vergroten, waarbij de nadruk ligt op gebed en de getuigenissen van degenen die zelf vervolging hebben ondergaan.
Red Wednesday in België
In België houdt Kerk in Nood op woensdag 22 november 2023 om 17u een gebedswake in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. Met het thema van dit jaar, ‘Wees een licht in de duisternis voor mensen die vervolgd worden om hun geloof’, roept Kerk in Nood mensen op om te bidden, om hun stem te laten horen en om concrete steun te bieden aan wie lijden vanwege hun geloof.
Red Week in de wereld
Er worden ruim 10.000 mensen verwacht bij de vele initiatieven die Kerk in Nood in meer dan twaalf landen organiseert.
Ongeveer twintig kathedralen over de hele wereld zullen rood verlicht worden, waaronder de kathedraal St. Patrick in Melbourne, Australië, waar op 22 november de tweede jaarlijkse editie van The Night of the Witnesses zal plaatsvinden, met de aanwezigheid van de patriarch van de Melkitisch katholieke Kerk, Joseph Absi, die zal spreken over de situatie van christenen in Syrië en het Midden-Oosten in het algemeen.
Meer dan 100 parochies hebben bevestigd dat ze zullen deelnemen aan het initiatief in Oostenrijk, waar kerken en openbare gebouwen – waaronder het Oostenrijkse parlement – rood verlicht zullen worden. Hoogtepunten zijn onder meer een flashmob gepland op de Stephansplatz in Wenen en een ontmoeting met de voorzitter van het Oostenrijkse parlement.
Een soortgelijk evenement is gepland in buurland Slowakije, waar de indrukwekkende kastelen van Nitra en Bratislava en andere belangrijke monumenten en kerken, zoals de kathedraal St. Elizabeth in Kosice, rood verlicht zullen worden. Er wordt ook veel publiek verwacht voor een benefietconcert voor vervolgde christenen in de kerk van de Heilige Familie.
Ongeveer 100 kerken – waaronder de kathedralen van Passau, Regensburg, Freiburg, Dresden en Paderborn – zullen rood verlicht worden in Duitsland, waar ook gebedsmomenten en de getuigenissen te zien zijn van bisschop Ashkarian, uit Aleppo, Syrië, en aartsbisschop Shaw van Lahore, Pakistan, twee landen waar christenen vanwege hun religie met moeilijkheden worden geconfronteerd.
Ook in Nederland werd de #RedWeek-campagne de afgelopen jaren met enthousiasme ontvangen. Deze editie zal opnieuw ongeveer 150 katholieke en protestantse parochies samenbrengen die een breed scala aan activiteiten en conferenties zullen organiseren en eraan zullen deelnemen. Veel kerken zullen eucharistievieringen, gebedsdiensten en oecumenische bijeenkomsten vieren, of simpelweg hun deuren openen voor de gelovigen om te bidden en kaarsen aan te steken voor lijdende christenen.
Het Verenigd Koninkrijk zal zijn evenementen concentreren op #RedWednesday, dat dit jaar op 22 november valt, en zal vooral gericht zijn op het onder de aandacht brengen van de moeilijke situatie in Afrika, met de presentatie van een rapport over de godsdienstvrijheid op dat continent en de onthulling van twee belangrijke kenmerken van haar campagne: het bidden van 100.000 tientjes van de Rozenkrans voor Afrika, en de ‘£100.000 Matched Challenge for Africa’ om geld in te zamelen voor het helpen van slachtoffers van religieuze vervolging. Bovendien zal een Nigeriaans echtpaar het verhaal vertellen over hoe zij de terroristische aanslag op Pinksteren van 2022 in Owo, in het bisdom Ondo, hebben overleefd, waarbij 39 mensen om het leven kwamen en ongeveer 80 gewond raakten.
In Frankrijk zullen de kathedralen van Chartres, Bayonne, Reims, Angers, Caen, Bourges en Versailles rood verlicht zijn, en in Parijs zullen er gebeds- en informatiesessies plaatsvinden, inclusief wakes in de basiliek van Montmartre en in de kerk van de Heilige Drie-eenheid, die laatste vooral gewijd aan jongeren. Beide zullen worden geleid door diocesane bisschoppen, waarbij de gebouwen rood verlicht zullen zijn.
Canada zal op verschillende plaatsen evenementen organiseren, waaronder het Oratorium van Sint-Jozef in Montreal – het grootste heiligdom ter wereld voor deze heilige. Er zal ook een eucharistieviering plaatsvinden in de kathedraal van Maria, Koningin van de Wereld. De wake in Toronto zal plaatsvinden in de Sint-Michielskathedraal. Diocesane bisschoppen zullen beide wakes leiden en de respectieve gebouwen zullen rood verlicht worden.
Red Week zal ook worden gehouden in verschillende Latijns-Amerikaanse landen, zoals Mexico en Colombia, waar het heiligdom van Las Lajas rood zal worden verlicht. Er zullen ook verschillende evenementen plaatsvinden in Cali en Bogotá, speciaal gericht op jongeren, waaronder een Via Lucis waar deelnemers de getuigenis kunnen horen van een priester uit Oeganda en een missionariszuster uit Venezuela die in de Pacifische regio van Colombia werken.
Oorsprong van de Red Week
Het #RedWeek-initiatief vindt zijn oorsprong in Brazilië in 2015, toen het plaatselijke kantoor van Kerk in Nood ervoor zorgde dat het standbeeld van Christus de Verlosser in Rio de Janeiro werd verlicht om de vervolging van christenen in Irak te symboliseren. Hierdoor geïnspireerd liet het Italiaanse kantoor van Kerk in Nood de Trevifontein in april van het daaropvolgende jaar op dezelfde manier verlichten, waarna het kantoor in Groot-Brittannië het idee later uitbreidde en #RedWednesday introduceerde op een specifieke woensdag in november om mensen te eren die over de hele wereld vanwege hun geloof worden vervolgd. Verschillende andere landen hebben sindsdien dit voorbeeld gevolgd, en het initiatief heeft de steun gekregen van verschillende christelijke denominaties in veel andere regio’s, in een krachtige blijk van solidariteit.