Paus Franciscus bezorgd na rapport Kerk in Nood over toenemende aanvallen op godsdienstvrijheid

04/09/2024 Leuven – De Heilige Vader bedankte Kerk in Nood voor haar rapport dat wijst op een afname van godsdienstvrijheid en zei dat hij bidt voor iedereen die vervolgd wordt vanwege zijn geloof.

Paus Franciscus kreeg een exemplaar van het rapport over godsdienstvrijheid in de wereld voor 2023, gepubliceerd door Kerk in Nood (ACN – Aid to the Church in Need), en uitte zijn bezorgdheid over het toenemende aantal aanvallen op godsdienstvrijheid op de vijf continenten. De Paus beloofde ook te blijven bidden voor iedereen die vervolgd wordt vanwege zijn geloof, wat volgens het rapport miljarden mensen betreft.

Paus Franciscus ontmoet Marcela Szymanski, hoofdredactrice van het rapport over godsdienstvrijheid 2023 © Vatican Media

De samenvatting van het rapport werd op 24 augustus in het Apostolisch Paleis van het Vaticaan overhandigd aan paus Franciscus door Marcela Szymanski, hoofd van de internationale belangenbehartiging voor ACN International. De Paus zei hierop tijdens de korte overdracht: “Dit is heel belangrijk, heel belangrijk.” De korte bijeenkomst vond plaats tijdens de jaarlijkse conferentie van het International Catholic Legislators Network (ICLN), waar meer dan 100 politici van over de hele wereld bijeenkwamen om te debatteren over katholieke perspectieven op de groeiende spanningen en de huidige gewapende conflicten.

De belangrijkste conclusies van het rapport over godsdienstvrijheid in de wereld voor 2023 laten zien dat religieuze vervolging de afgelopen jaren is toegenomen en dat aanvallen op godsdienstvrijheid steeds vaker ongestraft blijven. Godsdienstvrijheid wordt geschonden in 61 van de 196 landen ter wereld, wat meer dan 62% van de wereldbevolking treft, ofwel bijna 4,9 miljard mensen. In Afrika, waar bijna de helft van de landen (40%) te maken heeft met hoge niveaus van vervolging, is godsdienstvrijheid het meest afgenomen.

Paus Franciscus heeft vaak gesproken over godsdienstvrijheid en de vervolging van christenen. Op 8 januari 2024 riep hij, tijdens zijn jaarlijkse bijeenkomst met diplomaten die geaccrediteerd zijn bij de Heilige Stoel, op tot een einde aan religieus gemotiveerd geweld en verklaarde dat “de weg naar vrede ook via interreligieuze dialoog loopt, die bovenal de bescherming van godsdienstvrijheid en respect voor minderheden vereist”. “Even verontrustend”, voegde hij eraan toe, “is de toename van vervolging en discriminatie van christenen.”

Het rapport over godsdienstvrijheid in de wereld analyseert de wereldwijde situatie voor dit fundamentele recht in alle landen en voor alle religies, zoals erkend in artikel 18 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het is het enige rapport in zijn soort dat door een niet-gouvernementele organisatie is gepubliceerd.

Het rapport wordt sinds 1999 om de twee jaar door Kerk in Nood gepubliceerd en is geschreven door onafhankelijke experts, universitaire onderzoeksteams en onderzoekscentra op verschillende continenten. Het bestaat uit meer dan 700 pagina’s en is beschikbaar in zes talen: Duits, Spaans, Frans, Engels, Italiaans en Portugees. De redactie van het rapport over godsdienstvrijheid werkt al aan het volgende rapport, dat in 2025 zal worden gepubliceerd.

Een gedrukt exemplaar van de samenvatting van het rapport in het Nederlands kan aangevraagd worden in onze webwinkel (Rapport over Vrijheid van Godsdienst in de Wereld 2023 | Kerk in Nood).

Als u een (gratis) digitaal exemplaar wenst te ontvangen, gelieve dit formulier in te vullen.

Het volledige rapport is beschikbaar in het Engels op de website van ACN InternationalACN Religious Freedom Report (acninternational.org)

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid