Colombia: drie gemotoriseerde riksja’s voor pastoraal werk

17/09/2024 Leuven – Het apostolisch vicariaat van Mitú ligt in het oosten van Colombia, in het Amazonegebied. Het gebied strekt zich uit over 54.000 vierkante kilometer. Van de 45.000 inwoners woont ongeveer een derde in de stad Mitú zelf. De rest woont verspreid over het door jungle bedekte gebied. Het merendeel van de bevolking behoort tot 26 verschillende inheemse stammen, die elk hun eigen taal en gebruiken behouden.

Pastorale zorg is moeilijk omdat de afstanden groot zijn en de Kerk de nodige middelen niet heeft om het Evangelie te verkondigen. De infrastructuur is slecht en de wegomstandigheden zijn heel moeilijk. Er zijn ongeveer 57 kilometer aan wegen die kunnen worden gebruikt om in elk geval de gemeenschappen te bereiken die relatief dicht bij de stad liggen. Verder zijn er bijna alleen maar kleine paden die alleen te voet begaanbaar zijn. Het duurt enkele dagen om de inheemse nederzettingen in de jungle te bereiken.

Maar het is belangrijk dat de Kerk dicht bij de mensen staat, want er zijn veel sociale problemen. Zelfs zelfmoorden zijn niet zeldzaam en daarom hebben mensen intensieve ondersteuning nodig. De plaatselijke Kerk wil ook graag lokale roepingen tot het priesterschap en het permanent diaconaat bevorderen, evenals de opleiding van catechisten. In het Amazonegebied zijn de woorden van Jezus die we in het Evangelie kunnen lezen bijzonder relevant: “De oogst is overvloedig, maar arbeiders zijn er weinig” (Lc 10, 2). Maar daarvoor moeten de gelovigen bezoek kunnen krijgen van priesters en catechisten.

Mgr. Medardo de Jesús Henao del Río, de apostolisch vicaris van Mitú, vertelde ons dat het heel nuttig zou zijn voor de pastorale zorg van parochies die niet te ver van de stad liggen, als de Kerk over gemotoriseerde riksja’s beschikt die meerdere mensen kunnen vervoeren. Drie riksja’s zouden het pastorale werk in deze regio veel gemakkelijker maken. Ze zijn perfect aangepast aan de wegomstandigheden en zouden een veilig en efficiënt vervoermiddel zijn.

We hebben 12.800 euro toegezegd zodat er drie van dergelijke voertuigen kunnen worden gekocht. Geeft u ook een duwtje in de rug?

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid