Paus Franciscus dankt kinderen voor hun deelname aan de actie ‘Rozenkrans voor vrede en eenheid’ op vrijdag 18 oktober

14/10/2024 Leuven – Paus Franciscus verwees zondag tijdens het Angelusgebed naar het initiatief ‘Rozenkrans voor vrede en eenheid’ op vrijdag 18 oktober van Kerk in Nood en dankt de kinderen voor hun deelname aan deze actie.

Honderdduizenden kinderen uit verschillende landen, waaronder landen die lijden onder conflicten, zoals Oekraïne, Libanon en het Heilig Land, of landen waar de christenvervolging hevig blijft, zoals Burkina Faso, Nigeria en Kameroen, hebben bevestigd dat ze zullen deelnemen aan de gebedsactie ‘Een miljoen kinderen bidden de Rozenkrans’, georganiseerd door Kerk in Nood.

Ook de Heilige Vader verwees zondag tijdens het Angelusgebed naar het initiatief en zei: “Volgende vrijdag, 18 oktober, organiseert de stichting ‘Kerk in Nood’ het initiatief ‘Een miljoen kinderen bidden de Rozenkrans voor vrede in de wereld’. Dank aan alle jongens en meisjes die deelnemen! Laten we ons bij hen voegen en ons toevertrouwen aan de voorspraak van Onze-Lieve-Vrouw.

“Laten we ook het gekwelde Oekraïne, Myanmar, Soedan en de andere bevolkingsgroepen die lijden onder oorlog en elke vorm van geweld en ellende toevertrouwen aan de voorspraak van Onze-Lieve-Vrouw,” besloot paus Franciscus.

Op de internationale website van Kerk in Nood hebben al meer dan 375.000 kinderen zich ertoe verbonden om op 18 oktober de Rozenkrans te bidden voor vrede en eenheid, maar veel scholen en parochies hebben zich niet aangemeld op de website of hebben geen toegang tot internet.

Kinderen uit India bidden de Rozenkrans, 2023 © ACN

Op dit moment zijn de landen op de online kaart met de meeste kinderen die zich hebben ingeschreven voor het initiatief Polen (72.712), Brazilië (56.490) en het Verenigd Koninkrijk (49.238). Colombia met 10.839, de VS (9.563) en Canada (3.174) zijn enkele van de landen uit Amerika die ook deelnemen. Oceanië wordt vertegenwoordigd door Australië (4.174) en ook het kleine eilandstaatje Vanuatu, met meer dan 1.000 deelnemers. In Azië doen 34.929 kinderen uit de Filipijnen mee, samen met 10.596 uit India en 1.053 uit Vietnam.

Kinderen uit Oekraïne bidden de Rozenkrans, 2023 © ACN

Andere Europese landen zijn Hongarije met 16.501 kinderen, Duitsland met 3.656, Slowakije met 27.715 en nog veel meer. Tot slot zijn Kameroen (1.020), Madagaskar (1.100) en de Democratische Republiek Congo (2.450) in Afrika vertegenwoordigd. Kerk in Nood is zich ervan bewust dat veel groepen zich niet officieel inschrijven en dat anderen Kerk in Nood pas na het evenement informeren. Vorig jaar deden er meer dan één miljoen kinderen mee en er is de hoop dat dat aantal dit jaar overtroffen kan worden.

Volgens gegevens die onlangs zijn gepubliceerd door het Uppsala Conflict Data Program, was er in 2023 een recordaantal gewapende conflicten in de wereld – waarvan er veel nog steeds gaande zijn – met een totaal van 59, het hoogste aantal sinds de gegevensverzameling in 1946 begon. Dat maakt bidden voor vrede en eenheid belangrijker dan ooit en daarom organiseert Kerk in Nood op 18 oktober voor het negentiende jaar op rij de actie ‘Een miljoen kinderen bidden de Rozenkrans’.

Kinderen uit Portugal bidden de Rozenkrans, 2023 © ACN

In Portugal zullen kinderen de Rozenkrans bidden met kardinaal António Marto in de kapel van de verschijningen in Fátima, een beroemd Mariaheiligdom. Het motto voor dit jaar, geïnspireerd door de boodschap van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima, is: ‘Bid de Rozenkrans en er zal vrede zijn’. Het initiatief ‘Een miljoen kinderen bidden de Rozenkrans’ is ontstaan uit de overtuiging dat de Rozenkrans de wereld kan veranderen, het kwaad kan verslaan en vrede kan brengen, zoals Onze-Lieve-Vrouw in Fatima zei.

De pauselijke stichting heeft inspirerende berichten ontvangen uit verschillende delen van de wereld, over grote en kleine initiatieven om de gebedsactie te ondersteunen, zoals Peru, met zuster María Jacinta, de overste van het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans in Quillabamba, die opmerkte dat de zusters dankzij de giften die ze gewoonlijk ontvangen, 500 rozenkransen hebben kunnen kopen om uit te delen aan de kinderen tijdens het evenement. Bovendien zal een groep enthousiaste parochianen eten en drinken verstrekken aan de deelnemers na het gebed. “Dit alles is een zegen van God, het is allemaal Zijn werk”, vertelde ze aan Kerk in Nood.

De geschiedenis van het initiatief

De actie ‘Een miljoen kinderen bidden de Rozenkrans wordt georganiseerd door Kerk in Nood, met medewerking van het heiligdom van Fatima, het Wereldwijd Gebedsnetwerk van de Paus en het Wereldapostolaat van Fatima. Het begon in 2005 in Venezuela, toen verschillende vrouwen die met kinderen baden, geïnspireerd raakten door een citaat dat werd toegeschreven aan Padre Pio Pietrelcina: “Wanneer een miljoen kinderen de Rozenkrans bidden, zal de wereld veranderen.”

Kerk in Nood biedt parochies, scholen, kindergroepen en gezinnen gratis materiaal, dat beschikbaar is op de website. Het materiaal omvat een uitleg voor het bidden van de Rozenkrans, kindvriendelijke reflecties op de Droevige Mysteries – 18 oktober valt dit jaar op een vrijdag – en een gebed voor de toewijding van kinderen aan de Maagd Maria. Dit alles in meer dan 15 talen. Ook zijn er kleurplaatjes die gedownload kunnen worden.

Schrijf u met uw (klein)kinderen in om nu vrijdag mee te bidden!

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid