Burkina Faso: interreligieuze dialoog via media

07/01/2025 Leuven – Vóór 2014 stond Burkina Faso bekend om het vreedzame samenleven tussen christenen en moslims. Toenemende islamistische terroristische aanslagen hebben echter angst en wantrouwen verspreid.

Ontdek in deze video hoe de katholieke radio Notre-Dame van Kaya een belangrijke rol speelt in de interreligieuze dialoog.

Om de dialoog tussen katholieken, protestanten, moslims en traditionele religies in Burkina Faso te versterken en alle vormen van geweld in verband met religie te bestrijden, zijn er nog niet zoveel initiatieven. Elke kans om dat te doen, moet worden aangegrepen. Katholieke scholen spelen hier een zeer belangrijke rol. Sociale initiatieven zoals voedseldistributie brengen niet alleen christenen, maar ook leden van andere gemeenschappen samen, waardoor er een ruimte van dialoog en begrip ontstaat.

Een imam (links) met P. Alexis Ouedraogo, directeur van de katholieke radio Notre-Dame de Kaya (rechts) © ACN

Ook de media zijn belangrijk. De katholieke radio produceert programma’s om verdraagzaamheid, samenleven en vrede te bevorderen. Daartoe geeft het de verschillende religieuze leiders een kans om het bewustzijn van tolerantie onder hun geloofsgenoten te vergroten. De radioprogramma’s helpen met name jongeren op te voeden om de invloed van radicale ideeën te vermijden.

Steeds vaker richten de jihadisten zich op priesters en religieuzen. “De terroristen doen er alles aan om angst en terreur bij de christenen te zaaien en ze hebben hun zinnen gezet op de katholieke Kerk in het bijzonder”, meldt pater Étienne Bilimbo Tandama van het bisdom Fada N’Gourma. In de meeste parochies in het bisdom is het voor de priesters niet meer mogelijk om hun gelovigen te bereiken, omdat de wegen door de terroristen worden gecontroleerd. Veel dorpen zijn afgesloten van de buitenwereld.

De radio is dan ook het enige overgebleven middel om enige vorm van pastorale zorg te bieden. “De gelovigen worden aan zichzelf overgelaten. Het is dus essentieel om hen via de ether te bereiken, om hen troost te bieden en het Woord van God en de liturgie naar hen toe te brengen”, zegt pater Étienne.

In Burkina Faso worden veel dingen mondeling doorgegeven. Bovendien is de plattelandsbevolking analfabeet en kan niet lezen of schrijven. Dat maakt radio het primaire communicatiemiddel met de bevolking, vooral in plattelandsgebieden. Het is een krachtig middel om boodschappen over te brengen en gedrag te veranderen. De meeste mensen redeneren en nemen houdingen aan op basis van wat ze via de media horen.

Zegening van de bouw van het katholieke radiostation van Diapaga in het bisdom Fada N’Gourma © ACN

Er worden twee katholieke radiostations opgericht in Bogandé en Diapaga, om de witte vlekken van de radioloze gebieden in het bisdom Fada N’Gourma te bestrijken.

Deze stations zullen:

  • programma’s uitzenden in lokale talen zoals Gulmancema en Fulfulde;
  • informatie bieden over gezondheid, vrede, mensenrechten en milieu;
  • interreligieuze dialoog promoten en verdraagzaamheid bevorderen;
  • aan christenen en niet-christenen spirituele en educatieve inhoud bieden.

Om deze radiostations op te zetten, is er voor elk radiostation een bedrag van 76.000 euro nodig.

Voor 280 euro kunt u een paar 2-weg audiomonitoren kopen, met een frequentiebereik van 40 tot 20000 Hz.

Voor slechts 83 euro koopt u een professionele microfoon, speciaal ontworpen voor spraak.

Elke bijdrage, klein of groot, brengt ons dichter bij het realiseren van deze cruciale projecten.

Dit is een pastoraal project. Giften voor pastorale projecten zijn niet fiscaal aftrekbaar.

Dit is een stap om gemeenschappen te verbinden, interreligieuze dialoog te bevorderen en pastorale zorg te bieden in afgelegen gebieden. Samen kunnen we bouwen aan een brug van begrip en hoop in een tijd van onzekerheid.

Bouw van het katholieke radiostation van Diapaga in het bisdom Fada N’Gourma © ACN

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid