Burundi: een auto voor een parochie

12/06/2024 Leuven – Burundi is met een oppervlakte van iets minder dan 28.000 km² een van de kleinste landen in Afrika en een van de dichtstbevolkte, met bijna 12 miljoen mensen. Het staat gerangschikt als het armste land ter wereld en wordt geplaagd door uitbraken van genocide en een burgeroorlog die duurde van 1993 tot 2005. De politieke situatie in het Centraal-Afrikaanse land blijft vandaag de dag onstabiel en het geweld kan elk moment opnieuw escaleren.

De katholieke Kerk in Burundi is relatief jong; de eerste missionarissen zijn hier pas ongeveer 125 jaar geleden aangekomen. De eersten van hen werden gedood. Tegenwoordig echter is ongeveer 60% van de bevolking katholiek en het is verheugend dat veel gelovigen diep religieus zijn en dat er talloze roepingen zijn tot het priesterschap en het religieuze leven. Als gevolg hiervan kan Burundi zelfs missionarissen sturen naar andere landen die minder rijk zijn met roepingen. En eveneens indrukwekkend is het feit dat de gelovigen, ondanks hun armoede, blijk geven van een grote inzet en een bewonderenswaardige geest van opoffering – bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat hun plaatselijke parochie een eigen kerk kan bouwen.

De katholieke Kerk speelt ook een cruciale rol in het streven naar verzoening binnen de samenleving en het helen van de wonden uit het verleden, zodat het land een vreedzame toekomst kan opbouwen. Dit is een hoofddoel van de paters Montfortanen in de parochie van Bwoga-Chioggia, aan de rand van de hoofdstad Gitega. De parochie strekt zich uit over drie sloppenwijken rond de stad en 38 omliggende dorpen op het platteland. De pastoor, pater Jean-Trésor Bafengo, en zijn confraters willen hun inzet voor vrede en verzoening versterken en de mensen helpen ‘bruggen van vrede’ te bouwen. Want de orgieën van haat en geweld die in het verleden helaas zo vaak hebben plaatsgevonden, willen ze nooit meer meemaken.

De pastoor maakt zich vooral zorgen om de jongeren en hij vertelt ons: “De meerderheid van de bevolking is jong, maar veel jongens en meisjes kunnen niet eens naar school vanwege de extreme armoede van hun families en de gevolgen van de burgeroorlog en de genocide. Dus zitten ze maar thuis en voelen zich gefrustreerd. Omdat ze geen werk hebben en niemand zich om hen bekommert, nemen ze vaak hun toevlucht tot geweld. Wij geloven dat we hen kunnen helpen bouwers van de vrede te worden door er voor hen te zijn en hen te helpen naar verzoening te streven, zodat ze de logica van verzoening kunnen volgen die de Kerk en dit land tot eer zal strekken.” Om dit te bereiken zal het echter noodzakelijk zijn om groepsleiders op te leiden en diverse activiteiten en bijeenkomsten te organiseren.

Om regelmatig de plaatsen binnen de parochie te kunnen bezoeken – niet alleen voor het verzoeningsprogramma, maar ook om de sacramenten te bedienen – hebben de paters Montfortanen dringend een voertuig nodig. Tot nu toe is het voor hen buitengewoon moeilijk geweest om zich te verplaatsen. Wij hebben hen 24.300 euro beloofd.

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid