18/11/2024 Leuven – De burgeroorlog in Guatemala sleepte zich 36 jaar voort voordat deze in 1996 eindelijk ten einde kwam. Het was een van de wreedste gewapende conflicten in heel Latijns-Amerika, waarbij minstens 200.000 mensen omkwamen, terwijl tienduizenden anderen gewoon spoorloos verdwenen.
Onder de doden waren ook veel mensen vermoord door de linkse guerrillastrijders uit haat voor het geloof. Al in 2017 werden vier van deze martelaren zalig verklaard die “hun bloed hadden vergoten tijdens het interne gewapende conflict, omdat ze ervan overtuigd waren dat er geen grotere liefde was dan hun leven te geven voor anderen en omdat ze als katholieken erop hadden aangedrongen te leven volgens de waarden van het Koninkrijk der hemelen, verkondigd door de Heer Jezus, namelijk de verdediging van de menselijke waardigheid, het respect voor het leven, voor sociale rechtvaardigheid en de bescherming van de zwaksten en meest kwetsbaren”, schreven de bisschoppen van Guatemala. In 2021 vonden er nog eens 10 zaligverklaringen plaats, waaronder negen priesters en een 12-jarige jongen.
Momenteel loopt er een zaligverklaringsproces voor nog eens 129 getuigen van het geloof, allemaal uit het bisdom Quiché. Er zijn al ruim duizend getuigenissen verzameld. Maar nu is er ook een plan om het getuigenis van hun leven breder bekend te maken, zodat deze mannen en vrouwen – priesters, leken, jongeren en kinderen – die werden vermoord vanwege hun trouw aan Christus en zijn Evangelie, als inspiratie en voorbeeld kunnen dienen voor de katholieke gelovigen van vandaag. En dus willen de bisschoppen een reeks kleine geïllustreerde boekjes drukken, waarin het verhaal van hun leven wordt verteld. Elk deel van de serie zal gewijd zijn aan een van deze verschillende groepen – jongeren, catechisten, vrouwen, gezinnen, etc.
Een deel zal bijvoorbeeld vertellen over zeven jonge mannen – Juventino, Clementino, Màximo, Pedro, José, Marcelino en Francisco – allemaal tussen de 16 en 26 jaar oud. Dit waren vrolijke jonge mensen, enthousiast over het Evangelie en actief betrokken bij hun parochies en bij de zorg voor de armen. Hiervoor werden ze op barbaarse wijze vermoord. De jongste van hen, de 16-jarige Pedro, werd aan handen en voeten gebonden en in de vorm van een kruis aan een boom gehangen.
Kerk in Nood heeft het altijd als een voorrecht en zelfs een speciale plicht beschouwd om de herinnering aan de martelaren te eren. Daarom stellen we voor om 19.400 euro te schenken om de druk van in totaal 42.000 exemplaren van deze kleine boekjes te financieren, die het leven van de moedige martelaren van Quiché vertellen, zodat zoveel mogelijk katholieke gelovigen – en vooral de jongeren – kennis kunnen maken met het getuigenis van hun medekatholieken uit Guatemala en zo inspiratie kunnen vinden voor hun eigen geloofsleven.
Wilt u helpen om de herinnering aan de martelaren in Guatemala levend te houden?
Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.