De christenen in Irak zetten een grote stap voorwaarts op de weg naar herstel na de genocide met de officiële opening van de langverwachte school van een zustergemeenschap.
Op 1 mei werd in Qaraqosh (Baghdida), de grootste van de 13 christelijke meerderheidssteden en -dorpen in de vlakte van Nineve, de Al-Tahira middelbare school geopend, met een capaciteit van 625 leerlingen.
In tegenstelling tot de meeste projecten waarbij gebouwen worden herbouwd die door troepen van Islamitische Staat zijn verwoest tijdens hun verovering van de vlakten van Nineve, is de school helemaal opnieuw gebouwd. Het terrein van de vroegere speelplaats van de lagere school van Al-Tahira, die ook door de zusters dominicanessen van Sint-Catharina van Siena wordt beheerd, werd voor dit doel gebruikt.
De middelbare school van Al-Tahira, die in februari haar eerste leerlingen heeft toegelaten, beschikt over ultramoderne faciliteiten op drie verdiepingen, waaronder drie laboratoria, een computercentrum, een conferentieruimte, een bibliotheek en een kapel.
Met een bouwtijd van vijf jaar is de school een van de grootste afzonderlijke projecten in Irak die werd gesteund door Kerk in Nood.
Dr. Thomas Heine-Geldern, uitvoerend president van Kerk in Nood internationaal, die samen met andere hulpverleners de openingsceremonie bijwoonde, zei: “Kerk in Nood is vanaf het begin betrokken geweest bij dit initiatief. Het is een voorrecht geweest om met zoveel personen en organisaties samen te werken om dit project tot een succes te maken, waaronder de Oostenrijkse bisschoppenconferentie, die door de Oostenrijkse regering wordt gesteund”.
Kerk in Nood heeft haar bijdrage geleverd door meer dan 80 procent van de bouwkosten van 2,1 miljoen dollar voor haar rekening te nemen.
Heine-Geldern bedankte de weldoeners voor hun niet aflatende steun aan Irak en vervolgde: “Ik wil hulde brengen aan zuster Clara Nas, de andere zusters dominicanessen en allen die onvermoeibaar hebben gewerkt om deze droom te verwezenlijken”.
Hij voegde eraan toe: “Wie zou in de donkerste dagen van de belegering door Daesh (ISIS) hebben geloofd dat we slechts een paar jaar later de opening van een nieuwe school zouden vieren?”
Toen zuster Huda de school bezocht met een delegatie van Kerk in Nood, zei ze dat de school helpt om een toekomst voor christenen veilig te stellen in een land waar het aantal christenen is gedaald van meer dan een miljoen in 2003 tot misschien 150.000 nu.
Zij zei: “Wij vormen het karakter van de studenten om leiders in de maatschappij te worden die verantwoordelijkheid nemen en een plan maken om in dit land te blijven”.
“De aanwezigheid van de zusters hier, deze school, zijn beide tekenen van hoop die mensen een reden geven om te blijven.”
De 16-jarige student Rameel Rabu Wadi vertelde Kerk in Nood: “Met gebouwen als deze en de mogelijkheid om goed te studeren, hebben we het gevoel dat we hier een grote toekomst voor ons hebben. Heel erg bedankt dat jullie ons steunen”.