Kerstcampagne Burkina Faso

Inhoudstafel

Achtergrondinformatie

De internationale pauselijke hulporganisatie Kerk in Nood heeft haar hulp in de Sahelregio versterkt, waar landen als Burkina Faso, Mali, Niger en Nigeria geconfronteerd worden met islamistisch terrorisme en hongersnood. Kerk in Nood focust zich op Burkina Faso in deze kerstcampagne.

Burkina Faso

De situatie in Burkina Faso is sinds 2015 verslechterd door geweld van extremistische groeperingen, wat leidt tot duizenden ontheemden en verwoeste christelijke infrastructuur, zoals ziekenhuizen en scholen. Meer dan 200 scholen, waaronder katholieke scholen, werden gesloten. De terreurgroepen verbieden christelijke gebeden en dwingen kinderen niet naar school te gaan.

De katholieke scholen waren vroeger een voorbeeld van harmonie tussen de gemeenschappen, omdat veel moslimgezinnen hun kinderen toevertrouwden aan de zorg van de door de Kerk beheerde instellingen. Burkina Faso had een reputatie van wederzijds respect tussen de verschillende gemeenschappen, waardoor de naam van het land letterlijk ‘Land van de Eerlijke Mensen’ betekent.

Verslechterde veiligheidssituatie

De veiligheidssituatie verslechterde dit jaar door vele terreuraanvallen. Op 25 februari kwamen 15 christenen om het leven en raakten 2 anderen gewond bij een aanslag in Essakane. De aanval richtte zich op katholieken tijdens de zondagsmis.

Op 4 augustus werden in Nimina meer dan honderd mannen tussen de 16 en 60 jaar ontvoerd, van wie de verblijfplaats onbekend blijft. Op 24 augustus vond in Barsalogho een van de dodelijkste aanvallen plaats, waarbij meer dan 150 mensen omkwamen, waaronder 22 christenen. De aanvallers, meer dan honderd jihadisten op motorfietsen, schoten op burgers en soldaten met machinegeweren.

Op 25 augustus werd het dorp Sanaba aangevallen, waarbij 26 mannen, waaronder veel christenen, werden gedood in een kerk. De aanvallers verzamelden de mannen van boven de 12 jaar, waaronder christenen en traditionele gelovigen, en brachten hen naar een kerk, waar ze werden onthoofd.

Begin oktober vond er een brute aanval plaats in Manni, waar veel vluchtelingen uit omliggende dorpen waren die eerder door terroristen waren verdreven. Minstens 150 mensen werden gedood, waaronder veel christenen. De terroristen verstoorden de mobiele netwerken en vielen een marktplein aan waar mensen zich na de Mis hadden verzameld. Ze plunderden winkels, staken gebouwen in brand en keerden de volgende dag terug om de gewonden in het ziekenhuis af te maken.

Deze laatste aanval is een van de vele die de veiligheid in het land ondermijnen, terwijl de humanitaire situatie verslechtert en meer dan twee miljoen mensen ontheemd zijn geraakt.

Een vervolgde, maar levende Kerk

Ondanks de precaire situatie in het land leeft de Kerk in Burkina Faso en heeft ze vele roepingen. Ondanks de vervolging blijven christenen standvastig in hun geloof, weigeren ze zich tot de islam te bekeren en tonen ze grote moed. Er zijn in Burkina Faso talloze moslims die zich tot het christendom bekeren.

Aartsbisschop Justin Kientega zegt dat geen enkele christen toegeeft aan de eisen van terroristen om de islam te omarmen en bidt dagelijks voor de bekering van de terroristen. “In deze situatie accepteren sommige christenen de dood. Velen weigerden zelfs het kruisje dat ze droegen af te doen. In sommige plaatsen zijn christelijke vrouwen gedwongen hun gezicht te bedekken, maar ze weigeren zich tot de islam te bekeren.”

Hulp van Kerk in Nood

In het kader van de verslechterde situatie in Burkina Faso biedt Kerk in Nood sinds de laatste jaren noodhulp, zoals voedsel, medicijnen, onderwijs en ondersteuning voor christenen die door terreur zijn verdreven.

Kerk in Nood ondersteunt ook seminaristen, o.a. 67 seminaristen in Koupela, en versterkt het geloof van de ontheemden door verspreiding van de Bijbel en catechese. In het bisdom Kaya wordt de bouw van een pastoraal huis gefinancierd, gericht op de zorg voor soldaten en de bescherming van de bevolking. In 2023 ondersteunde Kerk in Nood 56 projecten in Burkina Faso.

Nu verhoogt Kerk in Nood haar humanitaire hulp met een kerstcampagne gericht op de slachtoffers in Burkina Faso en ze roept op tot gebed voor de slachtoffers en voor vrede in Burkina Faso.

Oproep tot gebed

Gebed voor martelaren, vervolgden en vluchtelingen

Heer Jezus,
zend de Heilige Geest over allen
die om hun geloof vervolgd worden,
in het bijzonder de christenen
in het Midden-Oosten en in Afrika,
opdat zij de kracht en de genade mogen ontvangen
om het martelaarschap met geduld te kunnen dragen.

De rest van het gebed kan u vinden op de gebedskaart die hieronder gratis aangevraagd kan worden.

Hoe kan u steunen?

Steunen kan op verschillende manieren:

Projecten

Elke week tijdens de advents- en kerstperiode stellen we een project van Kerk in Nood in Burkina Faso voor, telkens met een video. De thema’s kan u hieronder al vinden.
De video’s worden ook uitgezonden op Eclips TV vanaf maandag 2 december, na de mis- of gebedsviering in de ochtend. -> Kerk in Nood op Eclips TV

Pastoraal werk

In Burkina Faso veroorzaakt het islamistische terrorisme een enorme crisis van interne vluchtelingen. De Missen worden in open lucht gevierd, omdat er geen kerken zijn.

Vluchtelingenkampen

In Burkina Faso blijven islamistische terroristen christelijke dorpelingen aanvallen en vermoorden. Velen zijn gevlucht en hebben onderdak gezocht in vluchtelingenkampen. In de kampen is de situatie van ondervoeding ernstig.

Onderwijs

In Burkina Faso drijven extreme armoede en gebrek aan onderwijs kinderen naar terroristische bendes. Kerk in Nood brengt duizenden kinderen die lijden aan terrorisme terug naar school.

Traumagenezing

Islamistisch terrorisme tiert welig in Burkina Faso en veroorzaakt diep lijden bij de slachtoffers. Waar de lokale Kerk vandaag op wacht, is begeleiding, morele steun, materiële steun, financiële steun, om deze mensen uit de ellende te helpen.

Een familie vluchtelingen

In Burkina Faso hebben islamistische terroristen het gemunt op christenen. Families zijn gevlucht zonder iets. Er is geen werk, niets dat een vast inkomen kan opleveren.

Interreligieuze dialoog

Vóór 2014 stond Burkina Faso bekend om het vreedzame samenleven tussen christenen en moslims. Toenemende islamistische terroristische aanslagen hebben angst en wantrouwen tussen deze gemeenschappen verspreid.

Misintenties

Priesters hebben het moeilijk om te overleven. De steun van de priesters is een absolute prioriteit, zij zijn de pijlers van de Kerk.
Ze hebben in Burkina Faso vaak geen mogelijkheid om andere vormen van inkomsten te ontvangen.

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid