06/12/2022 Leuven – Een gemeenschap van 180 zusters, 200 artsen, 214 leraren en 2000 werknemers dienen onvoorwaardelijk de armen en behoeftigen in hun 19 instellingen in Libanon. De Congregatie van de Libanese Franciscaner Zusters van het Kruis vertegenwoordigt de belangrijkste liefdadigheidsinstellingen in het land: naast het gerenommeerde en enige psychiatrische ziekenhuis Deir El-Saleeb, beheren de zusters ook een rusthuis voor gepensioneerde priesters, en andere verpleeghuizen, weeshuizen en scholen. In totaal dienen ze 2550 geestelijk en lichamelijk achtergestelde personen, 170 wezen, 800 ouderen die lijden aan Alzheimer en chronische ziekten, terwijl ze 3000 studenten opleiden, voornamelijk uit minderbedeelde gemeenschappen.
De congregatie werd in 1930 opgericht door de zaligverklaarde kapucijnerpater Jacques Haddad, “Abouna Yacub,” met de missie om zorg te dragen voor de zieken en om de jeugd op te leiden. De oprichter was toegewijd aan de franciscaanse familie en wilde het geestelijke leven van de zusters voeden met de franciscaanse spiritualiteit.
In deze tijd van een ongekende economische crisis in Libanon vragen de zusters ons om hulp om hun deuren open te houden en te voldoen aan de kritieke behoeften van hun gemeenschappen.
Met de vermindering van de subsidies die de zusters eerder van de overheid ontvingen, de stijging van de kosten van goederen in verhouding tot hun inkomen in de lokale munt, en de noodzaak om een dure generator te betalen (omdat de overheid geen betrouwbare elektriciteit levert), bevinden ze zich in een extreme crisis. Ze zijn niet in staat om de eindjes aan elkaar te knopen en zijn volledig afhankelijk van de goede wil van anderen, omdat ze de mensen die aan hun zorg zijn toevertrouwd niet kunnen afwenden.
In hun belangrijkste instelling in Libanon, het Psychiatrisch Ziekenhuis van het Kruis, dat in 1930 werd opgericht en in 1951 werd erkend door het ministerie van gezondheid, ontvangen de zusters meer dan duizend patiënten waarvan 54% niet-christen is. Het wordt beschouwd als een van de grootste psychiatrische ziekenhuizen in het Midden-Oosten. De patiënten zijn geestelijk en lichamelijk hulpbehoevenden uit Libanon, die door hun familie werden afgewezen vanwege hun handicap, of werden achtergelaten omdat hun familie niet over de financiële middelen beschikten om voor een kind met speciale behoeften te zorgen. De gebreken van de patiënten variëren van lichamelijk gehandicapt (bijvoorbeeld doof, doofstom en blind) tot matig intellectuele tekortkomingen. De meeste patiënten brengen hun hele leven door in deze instellingen.
Het Psychiatrische Ziekenhuis van het Kruis verwelkomt patiënten die lijden aan meer dan één psychiatrische aandoening, verdeeld in 4 afdelingen:
- O.L.V.-afdeling: voor mannen die lijden aan schizofrenie en bipolaire aandoeningen
- St. Dominicusafdeling: voor kinderen en mannen die lijden aan mentale en fysieke vertraging (autisme, polio, hersenverlamming, MCI)
- St. Michielsafdeling: voor vrouwen met schizofrenie, bipolaire stoornis en depressie
- St. Jacobsafdeling: voor mannen en vrouwen die lijden aan schizofrenie, bipolaire stoornis, depressie en drugsverslaving
De zusters worden momenteel geconfronteerd met een noodsituatie: hun onvermogen om waardige levensomstandigheden te bieden aan degenen die aan hun zorg zijn toevertrouwd. Vele medewerkers zijn bijvoorbeeld opgestapt en het aantal personeelsleden ligt ver onder wat verwacht zou worden. De overgebleven mensen werken uit een gevoel van missie en solidariteit met de zusters, en niet alleen omdat het een baan is die hun rekeningen kan betalen. Bovendien werden de zusters drie dagen voor de explosie van 2020 ook zeer zwaar getroffen door een bosbrand, die enorme schade toebracht aan het landeigendom en de bezittingen van de zusters.
In tegenstelling tot andere ziekenhuizen kan het niet simpelweg stoppen met het opnemen van patiënten of afdelingen sluiten als het niet in staat is om de eindjes aan elkaar te knopen. De patiënten kunnen nergens heen: de enige andere optie zou zijn dat de zusters hun zeer kwetsbare patiënten op straat sturen, wat onaanvaardbaar is.
Het ziekenhuis is nauwelijks in staat om te voldoen aan de basisbehoeften van de patiënten, waaronder medicijnen en paramedische apparatuur, voedsel, water, elektriciteit, brandstof en een industriële wasserij (voor alle instellingen verwerkt het 4 ton wasgoed per dag).
De aanschaf van vooral psychiatrische medicijnen wordt de laatste maanden steeds ingewikkelder en het is uiterst gevaarlijk om de behandeling te onderbreken van de bijna 2550 patiënten waar de zusters in hun ziekenhuizen voor zorgen. Daarom willen we met 80.000 euro de medicatie van ongeveer 1000 patiënten gedurende zes maanden veiligstellen.
De algemene overste, zuster Marie Makhlouf, rekent op onze steun: “Terwijl ik u verzeker van mijn onophoudelijke gebeden, reken ik op uw nabijheid, om onze patiënten, waarvan de meesten door hun ouders zijn verlaten, een waardig leven te bieden, vol van Gods vrede en liefde, door de voorspraak van onze zalige stichter Abouna Yacub”.
(39) Christmas campaign 2022: LEBANON – Medicines for psychiatric hospitals – YouTube
Deze video maakt deel uit van de internationale kerstcampagne 2022 van Kerk in Nood in het teken van Syrië en Libanon, en toont hoe de zusters in het Psychiatrisch Ziekenhuis van het Kruis in Libanon toegewijd zorg dragen voor hun kwetsbare patiënten. Omdat ze door de economische crisis nauwelijks aan hun basisbehoeften kunnen voldoen, wil Kerk in Nood helpen bij de aanschaf van medicijnen.
Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.
Mededeling op uw overschrijving: 326-07-59 Libanon