04/10/2024 Leuven – Overdenkingen bij de woorden van paus Franciscus tijdens de Eucharistieviering in het Koning Boudewijnstadion in Brussel op zondag 29 september 2024. Kerk in Nood maakte ook een video met impressies van enkele beursstudenten rond het pausbezoek.
U heeft het pausbezoek aan ons land wellicht van nabij gevolgd en misschien had u ook de kans om de Eucharistieviering in het Koning Boudewijnstadion bij te wonen op zondag 29 september 2024. In zijn boodschap heeft paus Franciscus mensen zoals u, weldoen(st)er van de pauselijke hulporganisatie Kerk in Nood, een hart onder de riem gestoken.
In zijn homilie over de lezingen (Numeri en Jakobus) en het Evangelie volgens Marcus legde hij uit hoe wij allemaal geroepen zijn om het Evangelie naar de wereld te brengen.
“Laten we eens goed kijken naar deze twee scènes, die van Mozes en die van Jezus, omdat ze ook betrekking hebben op ons en ons christelijke leven. Door het doopsel hebben we allemaal een zending in de Kerk gekregen. Maar dit is een geschenk, geen titel om over op te scheppen. De gemeenschap van gelovigen is geen bevoorrechte kring, het is een familie van geredden, en we zijn niet gezonden om het Evangelie naar de wereld te brengen door onze eigen verdiensten, maar door de genade van God, door Zijn barmhartigheid en door het vertrouwen dat Hij, ondanks al onze beperkingen en zonden, in ons blijft stellen met de Liefde van een Vader, die in ons ziet wat wij zelf niet kunnen waarnemen. Daarom roept Hij ons, zendt Hij ons en begeleidt Hij ons geduldig dag na dag.”
Verwijzend naar de brief van de heilige apostel Jakobus benadrukte de Paus het belang van naastenliefde. “Op deze manier herinnert hij ons eraan dat de enige manier van leven die van het geven is, van de liefde die verbindt door te delen. De weg van het egoïsme genereert alleen maar afsluitingen, muren en obstakels – ‘schandalen’ in feite – die ons aan dingen binden en ons van God en onze broeders en zusters verwijderen.”
“Zelfzucht is, net als alles wat de naastenliefde in de weg staat, ‘schandalig’ omdat het de kleinen verplettert, de waardigheid van de mensen vernedert en de roep van de armen overstemt. Wanneer het eigenbelang en de logica van de markt de basis vormen van het leven van individuen en gemeenschappen, is het resultaat een wereld waarin geen plaats is voor mensen in moeilijkheden, geen medelijden voor mensen die fouten maken, geen mededogen voor mensen die lijden en niet in staat zijn om het hoofd boven water te houden.”
U hoort de roep van de armen en uw mededogen verheft de kleinen. Zo bouwt u met een warm en barmhartig hart mee aan het Rijk Gods in de wereld.
“Als we zaadjes willen zaaien voor de toekomst, zelfs op sociaal en economisch niveau, zal het nuttig voor ons zijn om het Evangelie van barmhartigheid centraal te stellen in onze keuzes. Jezus is barmhartigheid. Barmhartigheid is aan ons allemaal getoond.”
Naar aanleiding van de 110e Werelddag voor Migranten en Vluchtelingen riep paus Franciscus aan het einde van de viering op tot gebed.
“Ik vertrouw jullie allemaal toe aan onze Heilige Moeder die hier bij het altaar voorgesteld wordt als de Zetel der Wijsheid (Sedes Sapientiae). Ja, we hebben de wijsheid van het beeld nodig. Laten we de Heilige Geest er vaak om vragen om het geschenk van vrede voor het geteisterde Oekraïne, voor Palestina, Israël, Soedan, Myanmar en alle landen die door oorlog worden getroffen. Dank u allen en voorwaarts. Hoopvol onderweg.”
Samen met u blijven wij hoopvol op weg gaan voor onze missie voor de wereldkerk.
In de onderstaande video delen we graag met u enkele impressies van drie van onze beursstudenten rond het pausbezoek.