Syrië: microprojecten in Damascus helpen christenen hun leven weer op te bouwen

04/12/2023 Leuven – Zoals veel andere Syriërs verloren John, Mousa en Tamara hun baan en de meeste vooruitzichten op een betere toekomst door de burgeroorlog die hun land verscheurde. Deze drie leden van de christelijke gemeenschap zijn nooit gestopt met dromen dat de toekomst beter zou kunnen zijn, en nu, dankzij een project dat wordt ondersteund door Kerk in Nood, worden die dromen eindelijk werkelijkheid.

Het Christelijke Centrum van Hoop: een kans op een nieuw begin

In juli 2021 opende de Syrische organisatie ‘Christelijke Centrum van Hoop’ (Christian Hope Centre), gesteund door de katholieke Kerk, haar eerste centrum voor microprojecten in de hoofdstad Damascus. Het programma biedt ondernemende mensen geld om nieuwe bedrijven te starten of projecten nieuw leven in te blazen die door de Syrische oorlog werden onderbroken. Werknemers en vrijwilligers in Damascus beoordelen verzoeken om hulp bij het herstarten van bedrijven, meestal in de vorm van apparatuur of vorming.

Christenen in Syrië zeggen dat de huidige economische crisis erger is dan de twaalf jaar oorlog die ze hebben doorstaan, waarbij 90% van de Syrische bevolking nu onder de armoedegrens leeft. Veel christelijke gezinnen wenden zich tot de Kerk voor hulp in de vorm van voedselpakketten, huursubsidie en onderwijshulp. Hoewel ze dankbaar zijn voor de noodhulp, willen de meeste christenen financieel onafhankelijk zijn, met een stabiele baan om hun gezin te onderhouden. Dat is precies het doel van het microprojectenprogramma van het Christelijke Centrum van Hoop, dat het succes van eerdere projecten in Aleppo en Homs hoopt na te volgen.

De aluminiumwerkplaats van John

“Mijn vrouw, mijn kinderen en ik hebben altijd samengewerkt om te overleven en onze slechte toestand te overwinnen. Hoewel we vaak tegenslagen hebben gehad, hadden we een groot vertrouwen in ons hart. Dat vertrouwen werd nog groter toen ik een kans kreeg om mijn leven te veranderen, met de hulp van de microprojecten in Damascus. Dat project liet me toe om mij te ondersteunen met alle benodigde machines en gereedschappen om mijn eigen aluminiumwerkplaats te hebben. Dit zal mij helpen mijn ongelukkige omstandigheden te boven te komen, een goede bron van inkomsten te hebben en mijn gezin van een fatsoenlijk inkomen te voorzien.”

De parfum- en cadeauwinkel van Mousa

Mousa Fares is 38 jaar oud en woont met zijn bejaarde ouders en broer in een flat van 40 m² in Jaramana, een wijk in Damascus waar een grote christelijke bevolking woont die de oorlog in andere delen van het land waren ontvlucht. Het grootste deel van zijn leven heeft hij moeite gehad om zijn gezin te onderhouden en vrij te blijven van nood en armoede.

Vóór de oorlog werkte Mousa in een drankenwinkel in Jaramana en verdiende genoeg om de huishoudelijke uitgaven te dekken. Maar tijdens het conflict veroorzaakten twee explosies voor zijn winkel enorme schade, waardoor deze moest sluiten. Mousa ging administratief werken bij een reisbureau en deed ook schoonmaakwerk om zijn inkomen te vergroten. Helaas ontplofte er vlakbij het kantoor een mortiergranaat en werd hij getroffen door fragmenten. Het kostte hem meer dan drie maanden om te herstellen.

Deze rampen weerhielden Mousa er niet van om te vechten voor een waardig leven. Hij leende wat geld en begon een parfum- en cadeauwinkel. Vroeger opende hij zijn winkel vanaf de vroege ochtend tot middernacht om zijn inkomen te verbeteren, maar de coronavirusepidemie verijdelde zijn inspanningen. Toch besloot Mousa het niet op te geven, dus nam hij na het sluiten van zijn winkel een nachtdienst in een supermarkt, en ruim vier maanden lang sliep hij slechts vier uur per dag, maar ondanks al dat harde werken was hij nauwelijks in staat zijn basisbehoeften te dekken.

Mousa hoorde over het centrum en vroeg om hulp in de vorm van een microproject, dat werd goedgekeurd. Met het geleende geld kon hij de goederen en gereedschappen kopen die nodig waren om zijn winkel te vernieuwen en kreeg hij de kans zijn project te behouden en zijn levensomstandigheden te verbeteren.

Als Kerk in Nood de winkel bezoekt, presenteert Mousa trots zijn producten. Ondanks alle moeilijkheden die hij heeft meegemaakt, is hij God dankbaar voor alle zegeningen in zijn leven, en hij legt uit dat te midden van de oorlog en de economische crisis een klein flesje parfum er veel toe kan bijdragen dat mensen zich normaal en waardig voelen.

De kleine supermarkt van Tamara

Een ander lid van de christelijke gemeenschap dat profiteert van de hulp van Kerk in Nood aan het Christelijke Centrum van Hoop is Tamara Gergos, wier familie zwaar geleden heeft tijdens de crisis in Syrië. Ze gingen naar Libanon en droomden van een veilig leven en probeerden een manier te vinden om in het buitenland te leven, maar dit bleek erg moeilijk. Hoge kosten van levensonderhoud en duur schoolgeld dwongen Tamara om met haar kinderen terug te keren naar Syrië, terwijl haar man Hisham in Libanon bleef en soms drie banen per dag werkte, alleen maar om geld naar zijn familie te sturen.

Na de enorme explosie in de haven van Beiroet verslechterde de economische situatie echter en Hisham vond het steeds moeilijker om in zijn levensonderhoud te voorzien en geld naar zijn familie te sturen. Tamara gaf zich echter niet over aan hopeloosheid. Ze wendde zich tot het Christelijke Centrum van Hoop en vroeg om hulp bij het openen van een kleine supermarkt in Jaramana om voor haar gezin te zorgen. Haar kleine onderneming is erin geslaagd de kosten te dekken en haar man heeft Libanon kunnen verlaten om weer bij zijn vrouw te gaan werken en dicht bij zijn kinderen te zijn. Tamara is Kerk in Nood zeer dankbaar voor deze kans, maar vooral voor de mogelijkheid om de familie te herenigen.

Momenteel heeft het Christelijke Centrum van Hoop 155 projecten in Damascus, waarvan er 83 worden gefinancierd door Kerk in Nood.

Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten en voor de pastorale opdracht van Kerk in Nood gebruikt.

We gebruiken cookies op deze website. Indien u doorgaat gaan we er vanuit dat u deze toestaat.

Doe een gift

Schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief

Voor een goed databeheer hebben we deze gegevens nodig. Ons privacybeleid